Reabilitare monument paleocrestin Niculitel

Reabilitare monument

Constructia cu cripta poate fi pusa in legatura directa fie cu unele cerinte sau necesitati venite din sfera vietii spirituale ale comunitatii crestine, fie cu memoria colectiva a locului, deci asociata cu mormantul celor mai vechi martiri, cripta preluand si functia vechiului mormant hypogeu.

Privita in ansamblu ei, constructia bazilicii cu cripta de la Niculitel a fost asimilata cu inscrierea in tipul “helenistic” al bazilicilor, cu nava centrala suprainaltata, acoperita cu sarpanta in doua ape, independenta de cele de pe colaterale (fara tribune), realizate intr-o singura panta.

In cadrul proiectului s-au executat constructii de protectie si amenajari existente la Corpul A-cladire principala, corp B-corp anexa (grupuri sanitare), canale colectoare ape pluviale, accesul la imobil si implicit la monumentul paleocrestin, retele electrice, retele apa-canal, retele termice/incalzire.

bazilica-niculitel-mare

Corp A – cladire principala

Sc nivel demisol = 749.00 mp
Sc nivel parter = 246.00 mp
Regim de inaltime = D+P

Canal colector ape pluviale

Suprafata supraterana = 219.00 mp
Suprafata subterana = 110.00 mp

Sant colector ape pluviale

Suprafata supraterana = 43.00 mp

Prin proiect s-a urmarit introducerea in circuitul turistic intern si international al unui obiect de valoare nationala si internationala, respectiv a Monumentului Paleocrestin Niculitel, imobil nominalizat in Lista Paleocrestina cu Cripta – sat Niculitel, comuna Niculitel, judetul Tulcea, sec. IV-VI p.Chr., Epoca Romano-Bizantina.

bazilica-niculitel-1
bazilica-niculitel-2
bazilica-niculitel-4
bazilica-niculitel-5